Menarik Di Busuk.org ~~

Saturday, February 16, 2013


RESEPI PAIS IKAN TILAPIA SUMBANGAN DATO' CHEF ISMAIL

BAHAN:
 Ikan Tikapia - siang  dan basuh

bahan kisar:
10 bj bawang merah
4 bj bwg putuh
1inci halia
1/2 inci halia
8 bj cili padi
2 btg serai
150gm daun  ketumbar
6 biji cili merah
5 biji buah keras

BAHAN TUMIS:

4 sudu besar minyak masak
2 sudu besar minyak bijan
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar stok ayam
5 biji limau kasturi ambil jusnya

BAHAN ULAM

150gm pegaga
200gm pucuk ubi
3 kuntum bunga kantan
sebenarnya apa2 ulam pun boleh ikut kesukaan anda

cara membuatnya:
Tumis bahan kisar, pecah minyak masukan minyk bijan,sos tiram, stok ayam dan jus limau,kacau biar pecah minyak.  kalau pekat sangat tambah air sikit. perasakan dengan garam dan gula secukup rasa angkat(akan jd macam pes gitu)
Lumur pada ikan luar dalam,letak ulam2 atas bawah,balut dengan daun pisang bakar dengan api perlahan.  nak mudah lagi GUNA PEMANGGANG AJAIB (MENANG GLASSWARE).  Nak beli kat mana???? JOM TENGOK KAT BLOG NI.......RM129 TERMASUK POSLAJU DAN BUKU RESEPI.

012 4487155/0195517713

.  

0 comments:

Post a Comment

Followers