RESEPI PAIS IKAN TILAPIA SUMBANGAN DATO' CHEF ISMAIL
Ikan Tikapia - siang dan basuh
bahan kisar:
10 bj bawang merah
4 bj bwg putuh
1inci halia
1/2 inci halia
8 bj cili padi
2 btg serai
150gm daun ketumbar
6 biji cili merah
5 biji buah keras
BAHAN TUMIS:
4 sudu besar minyak masak
2 sudu besar minyak bijan
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar stok ayam
5 biji limau kasturi ambil jusnya
BAHAN ULAM
150gm pegaga
200gm pucuk ubi
3 kuntum bunga kantan
sebenarnya apa2 ulam pun boleh ikut kesukaan anda
cara membuatnya:
Tumis bahan kisar, pecah minyak masukan minyk bijan,sos tiram, stok ayam dan jus limau,kacau biar pecah minyak. kalau pekat sangat tambah air sikit. perasakan dengan garam dan gula secukup rasa angkat(akan jd macam pes gitu)
Lumur pada ikan luar dalam,letak ulam2 atas bawah,balut dengan daun pisang bakar dengan api perlahan. nak mudah lagi GUNA PEMANGGANG AJAIB (MENANG GLASSWARE). Nak beli kat mana???? JOM TENGOK KAT BLOG NI.......RM129 TERMASUK POSLAJU DAN BUKU RESEPI.
012 4487155/0195517713
.